Cu bugete mai mici şi presiuni la fel de mari ca în orice alt an de criză, companiile a trebuit să dirijeze cu grijă bugetele pe care le-au alocat. La resurse umane, situaţia a fost tensionată. Cu bani mai puţini, angajatorii au avut de găsit soluţii pentru toate nevoile - şi recrutare şi formare profesională şi prime şi tot ce ţine, în general, de acest departament. Cum s-au descurcat?
Pe piaţa de resurse umane liniştea spune mai mult decât orice perioadă de tumult. De linişte se feresc şi angajatorii, dar şi angajaţii şi, de ceva vreme, din piaţă nu se mai aude zgomot, scrie revista Business Magazin.
Poate tocmai de aceea studiile care radiografiază piaţa muncii aduc mereu concluzii surprinzătoare. Spre exemplu, cu aproximativ o lună în urmă PwC lansa studiul salarial Paywell care avea un ton general optimist: România are mai mulţi angajaţi şi mai bine plătiţi decât anul trecut, atmosfera generală din companii este mult mai relaxată, iar 59% din participanţi au bugetat pentru 2012 o creştere salarială medie de 6,8%.
La sfârşitul lunii noiembrie, PayLogic, compania care administrează servicii de externalizare a activităţilor de administrare de personal şi calcul salarial, prezenta un studiu cu o concluzie ceva mai pesimistă,
ce-i drept, care viza datele aferente doar lunii septembrie 2011, comparată cu luna septembrie a anului trecut.
Astfel, acest studiu concluzionează că numărul de angajaţi a scăzut în luna septembrie cu 5% faţă de aceeaşi lună din 2010, scăzând în acelaşi timp şi venitul mediu al angajaţilor cu 7%, până la 1.790 de lei pe lună, în valoare brută.
Reducerea venitului mediu per angajat este o dovadă a faptului că firmele sunt în situaţia în care trebuie să restructureze în continuare costurile cu salariile. A crescut, în schimb, valoarea primelor cu 28%, de la 307 la 393 de lei pe lună, acesta fiind un ind