„Pe culoarea roşie stăm, pe cea galbenă ne pregătim, iar pe cea verde traversăm. Domnii poliţişti şi profesori au fost foarte mulţumiţi de răspunsurile date de către elevi", scrie, cu litere de-o şchioapă, înclinate uşor spre dreapta, pentru a respecta regulile caligrafiei, Ramona (9 ani).
Copiii cunosc, încă de la grădiniţă, regulile de circulaţie, ştiu de o sută de ori mai bine decât adulţii care sunt pericolele la care se expun atunci când navighează pe internet şi îşi doresc şcoli fără „băieţi răi", deoarece ştiu că „Violenţa este arma celor slabi". Le-ar putea da oricând sfaturi înţelepte adulţilor, dacă aceştia s‑ar opri să-i asculte. Sunt concluziile unei campanii de informare pentru cei mici, derulată de Poliţia Română, în parteneriat cu Palatul Naţional al Copiilor şi „Adevărul".
Zeci de micuţi, cu vârste cuprinse între 6 şi 13 ani au dovedit, în lucrări ce reprezintă primele lor texte jurnalistice, cu fraze simple în care inocenţa se îmbină cu înţelepciunea, că sunt, dacă nu mai informaţi, în mod sigur mai atenţi decât adulţii. Fapt confirmat şi de statisticile sumbre ale Poliţiei, care arată că, cel puţin pe drumurile din România, copiii cad victime nepăsării adulţilor.
Consecinţele accidentelor rutiere
La fiecare trei zile, un copil moare pe şosele, în timp ce, la fiecare 24 de ore, cel puţin trei copii rămân mutilaţi pe viaţă în urma accidentelor rutiere. Chiar şi aşa, cei mici aşteaptă să fie protejaţi tot de ei, de cei mari: „Nu vă bateţi cu nimeni şi nu încercaţi să faceţi singuri dreptate, cereţi mereu ajutorul unui adult care este în mai mare măsură să rezolve situaţia", îşi încheie „articolul" Lidia (10 ani), câştigătoarea concursului „Creativi şi preventivi".