Prima zi a summit-ului Uniunii Europene nu a adus deciziile care ar putea salva moneda unică. Nici nu era de aşteptat, date fiind divergenţele serioase dintre statele membre. Şefii de stat şi de guvern s-au pus, totuşi, de acord asupra unui "pact bugetar" pentru întărirea disciplinei financiare a ţărilor din zona euro.
Ei au renunţat, însă, la ideea de a introduce acest principiu în tratatul european, care ar trebui ratificat de toate statele membre.
Summitul de la Bruxelles a fost prefaţat de declaraţii dramatice care nu au uşurat, cel puţin până acum, realizarea consensului.
Nicolas Sarkozy: "Niciodată până acum, riscul unei explozii a Europei nu a fost atât de mare. Europa se confruntă cu o situaţie extrem de periculoasă".
Liderii europeni sunt de acord că, pentru ca investitorii să-şi recapete încrederea în euro, sunt necesare măsuri mai severe de limitare a deficitului bugetar şi a datoriei publice. Depăşirea acestor limite va fi sancţionată automat, la nivel european, iar "regula de aur" a echilibrului bugetar va fi impusă în fiecare ţară a zonei euro, de preferinţă prin Constituţie.
A doua opţiune pare, în acest moment, majoritară, dar riscă să creeze imaginea unei "Europe cu două viteze", respinsă de mai multe guverne, inclusiv de România.
Liderii europeni nu au ajuns la consens nici în privinţa fondului de garantare a datoriilor. Preşedintele Băncii Centrale Europene i-a dezamăgit, ieri, pe investitori, deoarece nu a anunţat, aşa cum se aştepta, achiziţii masive de obligaţiuni ale ţărilor cu datorii mari.
Pe lângă discuţiile pe tema zonei euro, proiectul de comunicat final al summitului reafirmă că Bulgaria şi România îndeplinesc toate condiţiile de aderare la spaţiul Schengen. Problema ar putea fi discutată din nou în martie 2012, deoarece Olanda îşi menţine opoziţia.
@N_