Da, situaţia e gravă. Şi da, unii jucători politici încearcă să facă aceleaşi jocuri de culise cu care deja ne-am obişnuit. Dar există la actualul Consiliu European şi motiv de speranţă. Niciodată un summit nu a fost pregătit atât de minuţios şi niciodată o criză nu a fost analizată mai profund. Aflaţi 6 motive pentru care chiar am putea vedea diseară o soluţie la criza Euro.
De regulă, Consiliul European este un eveniment plictisitor şi previzibil. Actuala criză i-a schimbat însă faţa profund. Vedem cum Germania şi Franţa au găsit un numitor comun – mare lucru în ultimii ani. Ba mai mult, Italia începe şi ea să coopereze. Drept e că criza aduce cu sine o sumedenie de riscuri, dar sunt şi o serie de şanse ce nu ar trebui ignorate.
1. Niciodată în istoria UE nu a fost un summit pregătit mai temeinic. De luni de zile se discută despre datorie şi stabilitate. Există multe propuneri argumentate care cuprind întregul spectru de ideologii şi măsuri. Alegerea este dificlă pentru că nu există corectitudine matematică în contexte politico-economice.
2. În sfârşit tendinţele apocaliptice încep să piardă teren. UE este captivă între două direcţii opozabile: pe de-o parte cei care văd sfârşitul în lipsa inundării pieţelor cu monedă tipărită, pe de alta, cei care văd catastrofa dacă nu există o rigoare draconică a datoriilor. Dar cetăţenii Europei descoperă cel mai bun sfătuitor: plictisiţi de semnale de alarmă ne arată că relaxarea este uneori soluţia salvatoare.
3. Pieţele au devenit din nou previzibile în avancronica acestui summit. Dobânzile pentru statele aflate în dificultate au scăzut şi speculaţiile au fost frânate. Investitorii nu au reacţionat înfricoşaţi la anunţurile agenţiilor de rating pentru că le-au interpretat în sfârşit corect, adică le-au luat drept avertisment, nu drept o certitudine.
4. Industria nu se lasă infectată de tre