Criza economică a adus în prag de faliment mai multe proiecte imobiliare din Cluj. În ansamblul imobiliar American Village (satul american, n.r.), de exemplu, locuiesc la ora actuală doar nouă familii. Nu au gaz, iar drumul e neasfaltat, însă locatarii au la dispoziţie o sală de fitness şi o piscină.
American Village a fost construit în trepte, pe un deal din cartierul Grigorescu, pe strada Donath. Deşi complexul a fost terminat în vara lui 2008, numai 12 apartamente, dintr-un total de 30, au fost vândute şi doar nouă familii s-au mutat acolo până la această oră.
CLICK AICI PENTRU MAI MULTE IMAGINI DIN AMERICAN VILLAGE
Viaţa în American Village este o combinaţie de lux cu condiţii de la sat. Drumul de acces către ansamblu e neasfaltat, iar pe timp de iarnă să ajungi aici poate deveni o adevărată aventură. În plus, locatarii nu au gaz, căldura şi apa caldă fiind asigurate pe curent electric, motiv pentru care întreţinerea ajunge la 500-800 de lei pe lună pe timp de iarnă.
Complexul are însă sală de fitness, amenajată de familiile care locuiesc în ansamblul rezidenţial, precum şi o piscină aflată la etajul 6 al complexului.
Satul falimentar
Când a pornit construcţia acestui ansamblu, în 2004, Sorin David, dezvoltatorul imobiliar, tocmai venise din America cu gândul de a face cel mai interesant ansamblu rezidenţial la Cluj-Napoca din punct de vedere arhitectural. Spera să iasă cu profit serios, dar s-a ales în schimb cu datorii de 3 milioane de dolari către bănci şi constructori. Au apărut între timp şi cheltuieli neprevăzute, pentru că a trebuit captat un izvor şi direcţionat către reţeaua de canalizare, pentru a nu fi probleme cu alunecarea terenului. În 2008, când ansamblul era aproape finalizat, Sorin David vindea apartamentele cu preţul cel mai scump de pe piaţă, peste 1.900 de euro metrul pătrat. Criz