ArcelorMittal Galaţi, cel mai mare producător de oţel din ţară, a început procedurile de închidere a unuia dintre cele două furnale care se aflau în funcţiune, respectiv furnalul numărul 3, care avea o capacitate de producţie de până la un milion de tone de oţel lichid pe an.
Conducerea companiei a anunţat încă de luna trecută că furnalul urmează să fie oprit temporar "în vederea adaptării producţiei la cererea pieţei".
Combinatul de la Galaţi a rămas în prezent cu un singur furnal funcţional (nr. 5), cu o capacitate de 2 milioane de tone, după ce înainte de criză funcţiona cu trei furnale.
Conducerea ArcelorMittal Galaţi a decis în luna septembrie a acestui an să închidă definitiv un alt furnal, numărul 4, cu o capacitate de circa un milion de tone de oţel lichid pe an, motivând că furnalul şi-a depăşit durata de viaţă şi trebuie modernizat.
Închiderea furnalului 3 s-a suprapus cu negocierile salariale dintre conducerea companiei şi salariaţi în vederea semnării contractului colectiv de muncă. În ciuda închiderii furnalului profitabilitatea companiei s-ar putea îmbunătăţi anul viitor în condiţiile în care singurul furnal aflat în funcţiune la combinatul din Galaţi, care este şi cel mai mare, a fost modernizat recent după investiţii de 80 mil. euro.
Federaţia Europeană a Metalelor (EMF) a anunţat că în aceste zile vor avea loc mai multe greve la fabricile ArcelorMittal din Belgia, Franţa, Luxemburg şi că lucrul ar putea fi întrerupt şi la fabricile din Italia, Spania respectiv la unele platforme ale companiei din Germania.
Potrivit Les Echos, circa 40.000 de oameni au demonstrat miercuri la Liege în semn de solidaritate cu muncitorii de la uzină după ce ArcelorMittal a oprit mai multe furnale şi grevele au afectat în zilele respective circa 10-20% din producţia ArcelorMittal la combinatele respective. Grupul ArcelorMittal, car