Oficialii European Banking Authority (EBA, principala autoritate de reglementare a sectorului bancar european), au declarat că băncile europene trebuie să acumuleze un total de 114,7 miliarde de euro până în luna iulie, parte a ultimului efort al autorităților de reglementare de a recâștiga încrederea piețelor în sectorul bancar european, afectat de criză.
Deficitul de capital este răspândit, afectând mai mult de 30 de bănci din 12 țări. Un număr de 71 de bănci au fost supuse unui test EBA pentru a determina nevoile de lichidități ale acestora, anunță publicația financiară, „Wall Street Journal”.
Suma totală pe care băncile trebuie să o acumuleze, prin vânzări de active, reținerea profiturilor, emiterea de acțiuni sau alte modalități, este puțin mai mare decât suma estimată inițial, în octombrie, de 106 de miliarde de euro. Motivul principal este o mai mare stringență din partea EBA cu privire la ceea ce băncile pot considera drept capital. Băncile vor trebui să informeze agențiile naționale de reglementare, până pe 20 ianuarie, felul în care intenționează să strângă acest capital.
Testul EBA, început din luna octombrie, este una din metodele principale ale efortului întreprins spre a combate criza financiară care afectează băncile europene de mai bine de doi ani. Criza, provocată, în special, de nencrederea în abilitatea unor țări de a-și gestiona datoria publică, afectează puternic sectorul bancar pentru că băncile dețin active ale acestor țări în valoare de miliarde de euro.
Neliniștile cu privire la sănătatea financiară a băncilor au rezultat în excluderea aproape totală a acestora de pe piețele financiare, forțându-le să apeleze la Banca Centrală Europeană.
Conform informațiilor EBA, principalele deficiențe de capital se înregistrează în Spania și Italia, băncile din aceste țări fiind nevoite să strângă sume totalizând 26,2 mil