Unde e mai bine de trait, unde sunt preturile mai mici? Dar mai mari? Iata intrebari care ne framanta zilnic. Auzim foarte frecvent regrete fata de aderarea la Uniunea Europeana, aderare care ar fi adus scumpiri pe toata linia. Intr-adevar, unele preturi au urcat accelerat, in special cele care depind de accize (cum sunt tigarile, benzina, etc.).
Totusi, mai sunt domenii unde stam inca bine fata de media europeana, unde preturile nu au inaintat cu asa repeziciune. Econtext va arata la ce nivel sunt preturile alimentelor romanesti in comparatie cu media europeana, in comparatie cu preturile medii din UE. In plus, va prezentam si situatia din celelalte state europene. Cu alte cuvinte, vom vedea in care state alimentele costa mai putin sau mai mult decat media europeana. Pe baza acestor date vom realiza topul european al preturilor la alimente si, implicit, vom vedea care sunt cele mai ieftine/scumpe tari din comunitatea europeana. Datele se refera la anul 2010.
Pe ansamblu, alimentele sunt mai scumpe fata de media europeana in 13 state din UE si mai ieftine in 14 tari comunitare. Cea mai scumpa tara din Uniunea Europeana, la capitolul alimente, este Danemarca. Preturile alimentelor din Danemarca sunt cu 36,2% mai mari decat preturile medii din UE. Pe a doua pozitie se plaseaza irlandezii. Alimentele irlandeze costau anul trecut cu peste 20% mai mult fata de media europeana. Slovacia se plaseaza pe locul trei, alimentele avand preturi cu peste 18,8% peste medie. De altfel, Slovacia este singurul stat fost comunist care se afla in grupul statelor unde preturile depasesc media din UE. Celelalte sunt economiile puternice ale Uniunii Europene.
A doua parte a topului cuprinde statele in care preturile sunt sub medie. Aici intalnim preponderent pietele est-europene, dar sunt si cateva state din vechea Europa, cum ar fi Grecia, Olanda, Spania, Portugalia.