Mai puţin de un sfert dintre bucureşteni ar afătui nişte tineri să-şi întemeieze o familie în Capitală, potrivit unui studiu realizat de compania Public Affairs la comanda municipalităţii care a fost obţinut în exclusivitate de „Adevărul”.
Cei mai mulţi, aproape jumătate, au optat pentru altă localitate din România, iar 30 la sută pentru altă ţară.
„Explicaţia acestui fapt poate fi una care ţine de o condiţie anume a calităţii vieţii, echilibrul social. Perioada de criză economică globală cumulată cu fenomenul de criză structurală a României produce fenomene de dezagregare socială, care devin o realitate a capitalei României şi cresc îngrijorările privind viitorul unei familii tinere în Bucureşti”, notează autorii studiului.
Întemeierea unei familii în altă localitate este susţinută în principal de persoane pentru care Bucureştiul ocupă doar un episod din experienţa de viaţă. Femeile, în special cele mai în vârstă, cu un nivel mai scăzut de educaţie şi care au venit în Bucureşti în principal prin căsătorie, formează majoritatea celor care ar îndurma tinerii spre a-şi întemeia o familie în altă localitate. La polul opus sunt persoane cu studii superioare din gospodării cu o stare materială mai bună, care realizează că şansele de a urca pe scara socială în România, în special din punct de vedere material, sunt substanţial legate de Capitală, conform cercetării. A treia optţiune, cea pentru altă ţară, aparţine îndeosebi tinerilor bărbaţi necăsătoriţi.
Studiul „Bucureşti – o perspectivă sociologică” a constat într-o anchetă sociologică pe un eşantion reprezentativ prin care au fost culese date sociale de tip cantitativ şi calitativ. Componenta de cercetare cantitativă a fost realizată pe un eşantion de 1.112 persoane adulte, reprezentativ pentru populaţia dultă, neinstituţionalizată, cu domiciliul stabil în Bucureşti. Interviurile au fo