Cele 125 de locuri oferite de Facultatea de Medicină din Universitatea „Ovidius" Constanţa candidaţilor din străinătate s-au dovedit, în acest an, insuficiente. Astfel, 50 de candidaţi au fost nevoiţi să se orienteze către alte centre universitare. În prezent, Medicina Generală de la „Ovidius" numără 2.700 de studenţi, la care se adaugă 400 de rezidenţi.
Dintre aceştia, 570 reprezintă studenţi străini care studiază în limba engleză, iar alţi 150 de studenţi străini învaţă în limba română. Aproape toţi studenţii străini au optat pentru medicină generală. Din acest an sunt doi şi la specializarea Balneo-fiziokinetoterapie. Foarte mulţi provin din India, Pakistan, Grecia sau din ţările arabe. De câţiva ani sosesc la Constanţa şi africani, iar în ultimii ani se îndreaptă spre această universitate şi europeni, în special din ţările nordice. Pe de altă parte, există şi studenţi care s-au transferat de la universităţi de renume din Europa şi care sunt convinşi că în România se face un învăţământ medical de calitate.
Constanţa, oraşul din mijlocul lumii
Studenţii străini se declară mulţumiţi de oraşul unde locuiesc şi învaţă. În nenumărate cazuri, se înscriu la medicină mai mulţi membri ai aceleaşi familii. Sacrificiile sunt mari. Tinerii stau foarte mult timp departe de casă, însă, spun ei, tot efortul merită. Pentru Hulya Guller, din Marea Britanie, studentă în anul al V-lea, Constanţa este un oraş situat în mijlocul lumii, de unde poţi călători în multe locuri. În acelaşi timp tânăra s-a integrat perfect în viaţa academică de aici. După încheierea facultăţii, se va întoarce acasă, pentru a face acolo specializarea. „Dacă nu aş fi avut familia departe, aş fi optat pentru România", ne-a spus englezoaica.
Pakistanezul Muhammad Sajid Malik este în prezent student în anul al VI-lea la Medicină Generală. A făcut liceul în Anglia, apoi s-a gândit mul