Liderii statelor Uniunii Europene au ajuns joi seară la un acord cu privire la principiul “unui pact bugetar” privind consolidarea disciplinei bugetare în zona euro, conform unor surse diplomatice citate de AFP.
“Există un acord de fond” cu privire la măsurile menite să ne ajute să tragem învăţăminte din criza datoriilor, însă “şefii de stat şi guvern nu au discutat încă forma juridică” pe care o vor avea aceste reforme, un subiect care riscă să ridice o serie de probleme, conform sursei citate. Problema care se pune este dacă această reformă, susţinută de Berlin, va fi realizată printr-o modificare a Tratatului UE sau printr-un acord interguvernamental al ţărilor din zona euro, opţiune care pare a fi preferată deocamdată.
În plus, o ”regulă de aur” ar urma să oblige cele 17 state din zona euro să includă în constituţiile naţionale obiectivul revenirii la un buget echilibrat pe termen mediu. “Pactul bugetar” acceptat cuprinde toate propunerile franco-germane şi pe cele ale preşedintelui UE, Herman Van Rompuy, transmite AFP. Conform pactului, fiecare stat din zona euro ar trebui să adopte “o nouă regulă bugetară la nivel constituţional sau echivalent” care să afirme că bugetul naţional “trebuie în principiu să fie în echilibru“.
Curtea de Justiţie va fi autorizată să verifice transpunerea acestei reguli la nivel naţional, iar sancţiunile pentru ţările din zona euro al căror deficit public va depăşi 3% din PIB se vor aplica automat, conform Agerpres, care citeaza AFP. Comisia Europeană va trebui să definească principiile acestei “reguli de aur”, preţuită de preşeditele francez Nicolas Sarkozy, care nu a reuşit însă să impună adoptarea ei în Franţa.
Liderii statelor Uniunii Europene au ajuns joi seară la un acord cu privire la principiul “unui pact bugetar” privind consolidarea disciplinei bugetare în zona euro, conform unor surse diploma