Posibila contribuţie a României la capitalizarea Fondului Monetar Internaţional (FMI) va fi clarificată peste 10 zile, după ce se va definitiva metodologia privind noul acord interguvernamental agreat la summit-ul de la Bruxelles, a declarat vineri Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), în cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de BNR şi Alpha Bank.
"L-am auzit pe primul ministru. L-am auzit pe ministrul de Finanţe. Ei spun că noi nu vom contribui pentru că suntem sub influenţa unui acord cu Fondul. Poate că au informaţii, poate că s-au bazat numai pe logică. Nu ştiu cum este, vom afla mai târziu. Zece zile de acum încolo se va lucra la o metodologie, aceasta am înţeles de la reprezentanţii de la vârf ai Uniunii Europene", a precizat Vasilescu.
Ulterior, şi preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că ţările care au acord cu FMI nu trebuie să participe la capitalizarea Fondului, şeful statului precizând că, deşi "nu ţipăm" că vrem să dăm bani, România ar fi capabilă să participe, nefiind "o ţară neputincioasă".
Consilierul BNR a adăugat că momentan trebuie stabilit canalul prin care vor ajunge cele 240 de miliarde de euro de la statele membre ale Uniunii Europene la Banca Centrală Europeană (BCE) şi mai apoi la FMI.
"Dacă va trebui să contribuim, întrebările merg mai departe: cum vom contribui, direct, cotizând la FMI, suplimentând cotizaţia, prin BCE? Dacă va fi de la BNR la BCE s-ar putea să fie nevoie să plătim în euro. Dacă plătim direct la FMI, este posibil prin mecanismele care sunt deja rodate să plătim şi în lei. Dar acestea sunt simple supoziţii, cred că nu este cazul să dăm un răspuns categoric până când nu vom vedea negru pe alb cum sună metodologia stabilită după cele 10 zile care au fost date ca termen pentru a se stabili mecanismul de plată", a mai precizat Vasilescu.