A trecut o săptămână de când brăilenii au rămas în frig. După negocierile de la București, doar bun-platnicii au început de ieri să primească căldură.
Au trecut opt zile de când Alpha Metal a întrerupt alimentarea cu gaz a CET-ului, singura sursă de energie termică din Brăila, din cauza datoriilor enorme acumulate. La începutul acestei săptămâni, primarul Aurel Simionescu și directorul CET, Ionel Pătrașcu, au mers la București pentru a încerca să găsească o soluție. Problema a fost doar parțial rezolvată, iar negocierile continuă.
Începând de ieri dimineață CET furnizează energie termică abonaților care nu înregistrează datorii sau au restanțe mici, la zi. Practic cei care primesc căldură sunt instituțiile publice, școlile și grădinițele și o mică parte din asociațiile de proprietari.
Nemulțumirile cele mai mari apar acolo unde în cadrul asociațiilor de proprietari cu datorii care nu primesc căldură sunt și familii care și-au achitat la timp factura la întreținere.
Înfrigurați și revoltați
"Mama mea are 85 de ani și locuiește singură într-un apartament cu o cameră pe Calea Călărașilor. Am considerat că este prea scump să pun centrală, mai ales că este vorba de o singură cameră. Anul trecut am plătit chiar și 900 de lei la întreținere în luna februarie. Apa caldă vine după o oră la robinet, fiindcă nimeni de pe scară nu mai este branșat la CET. Acum mama, bătrână și suferindă, a trebuit să stea în frig câteva zile. Nu am datorii la întreținere și consider că am plătit mai mult decât am consumat, de aceea am decis să ne debranșăm și să trecem pe centrală de apartament", ne-a spus Verginia Popa, 61 de ani.
Georgeta Andrei, pensionară
"Azi dimineață am văzut că s-au încălzit țevile, au început să dea căldură, dar câteva zile am tremurat. Am avut noroc că totuși a fost destul de bună vrem