Summitul Uniunii Europene de la Bruxelles nu a rezolvat in niciun fel problemele de actualitate ale crizei. Toate deciziile importante au fost amanate, cele mai multe pentru anul viitor, iar cele luate in prezent denota lipsa solutiilor concrete pentru salvarea euro.
Agentiile de presa au relatat astazi, pe spatii ample, deciziile considerate importante luate de liderii europeni la Bruxelles. 23 din cele 27 de tari membre UE au hotarat sa isi coordoneze politicile fiscale, printr-un acord interguvernamental la nivel european, menit sa evite derapajul deficitelor si datoriilor.
La prima vedere, pare o hotarare bine gandita, cu o larga sustinere. Privita mai atent, initiativa se dovedeste a fi una improvizata, decisa "pe genunchi" azi-noapte, in timpul negocierilor.
Dovada ca, de la modificarea tratatului european, sustinuta cu tarie de Franta si Germania. s-a ajuns la un simplu acord interguvernamental care urmeaza a fi negociat in urmatoarele luni si pus in practica din luna martie. Nu s-a semnat insa nimic concret in acest sens.
Faptul ca nu a existat o strategie clara in aceasta privinta este sustinut si de „surpriza” lipsei de unitate.
Marea Britanie si Ungaria au respins acordul, cum de altfel au promis, afirmand ca nu pot introduce restrictii bugetare, intr-o perioada in care economia are nevoie de investitiile statului si de facilitati fiscale, in niciun caz de austeritate. La fel, Suedia si Cehia au anuntat ca pentru a da unda verde acordului privind disciplina fiscala, vor cere votul parlamentelor.
Nici in ce priveste Fondul European de Stabilitate nu s-au facut pasi inainte. Problema finantarii acestuia a fost amanata tot in 2012. S-a decis doar ca acesta sa fie coordonat de Banca Centrala Europeana si sa aiba o limita de 500 miliarde euro. Nu s-au luat luat, insa, decizii concrete privind