Asta a aflat scriitorul britanic Paul Bailey de la un agent al Securităţii, în 1989. Faptul a fost dezvăluit la Festivalul Internaţional de Literatură, într-un dialog cu Mircea Cărtărescu. Sursa: LAURENȚIU MIDVICHI
Până la Festivalul Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB), Paul Bailey a vizitat România de mai multe ori şi practic vede ţara noastră ca pe o "patrie adoptivă", tema discuţiei de miercuri seară cu Mircea Cărtărescu.
Scriitorul nominalizat la Man Booker Prize – una dintre cele mai prestigioase distincţii literare – lucrează acum la al treilea volum care tratează un subiect şi un personaj român.
Unul dintre acestea este "Unchiul Rudolf" (apărut la Editura Humanitas, colecţia Cartea de pe noptieră), povestea unui băieţel dintr-o familie evreiască, trimis la Londra de către tatăl său, pentru a scăpa de persecuţia legionară.
Unchiul Rudolf din titlu este un personaj savuros, în acelaşi timp comic şi melancolic, un tenor care renunţă la operă pentru popularitatea pe care i-o aduce opereta.
Romanul din care a citit Bailey în cadrul FILB este "Băiatul prinţului", povestea altui român în exil, adolescentul Dinu, care părăseşte Bucureştiul în 1927 pentru a trăi o experienţă boemă în Paris şi a scrie un mare roman.
Scriitorul britanic a fost foarte deschis şi a glumit, referitor la "primul său preinfarct" suferit într-o vizită în România, că, de fiecare dată când ne vizitează ţara, se aşteaptă să nu se mai întoarcă.
"A fost menţionată călătoria mea spre Constanţa, mai degrabă la Neptun. Şi de fiecare dată când vin în România mă întreb: Oare o să mai ajung acasă? Pentru că de fiecare dată mă gândesc că aş putea să mor, nu ştiu din ce motiv", a mărturisit zâmbind Bailey, ceea ce a dus la un val de râsete din partea publicului.
Carte despre românii gay
Micul roman pe care-l scrie Bailey, şi din care a citit, "