Vesti bune, inainte de sarbatori:
Alcoolul ne poate tine sanatosi, dar ne poate si imbolnavi. Bauturile alcoolice au un gust excelent si, cu toate acestea, unora le provoaca greata si varsaturi. Lucru valabil pentru noi toti, daca depasim o anumita doza.
La petrecerile de familie si la intrunirile ceremonioase, alcoolul usureaza comunicarea, iar in alte ocazii, functioneaza, de asemenea, ca liant si stimulent social. Pe unii, consumul indelungat de alcool ii insingureaza, ii impinge la izolare si le distruge prieteniile si familiile, pentru ca patima in sine si urmarile dependentei pun in planul doi tot ceea ce tine de o relatie normala. Alcoolul poate cauza mult organismului, oamenilor si legaturilor dintre oameni, atat in sens pozitiv, cat si in sens negativ. Din aceast motiv, intre sustinatorii si adversarii sai exista o disputa aprinsa in ceea ce priveste doza ce poate fi tolerata, tipul de bautura cu cele mai "binecuvantate" efecte si momentele din zi sau din saptamana in care alcoolul este cel mai profitabil si cel mai bun pentru sanatate. Si ori de cate ori ajunge vreun studiu la concluzia ca alcoolul e sanatos, urmeaza imediat avertizarea ca aceasta nu trebuie interpretata gresit ca un indemn la consumul nelimitat.
O inghititura pentru inima
Ca alcoolul e bun pentru inima si circulatie este, deja, un lucru stiut si citat, cu bucurie, de amatorii de chefuri. Ipoteza despre alcoolul care "dezmiarda" inima dateaza din 1979 si s-a raspandit cu viteza fulgerului. Atunci a aparut - intr-o publicatie de specialitate respectabila - un articol care parea sa confirme fara echivoc proprietatile prelungitoare de viata ale alcoolului. "Exista o legatura intre consumul de alcool si scaderea numarului de infarcte", scriau autorii, plini de entuziasm. "Substanta protectoare va fi izolata cat de curand". Un "candidat" serios este resvera