Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României, a declarat astăzi că România trebuie să contribuie la fondul de urgenţă pe care 23 de state UE îl vor înfiinţa în cadrul FMI şi care va avea o valoare de 200 de miliarde de euro.
"Faptul că şi România va contribui cu o câtime mică este un preţ care trebuie plătit pentru că, de acum încolo, beneficiile vin la pachet şi cu preţurile. Nu se poate să ai mese gratuite. Vrei să ai beneficii, trebuie să plăteşti în contrapartidă", a declarat Lazea astăzi.
"Ieri, fondul avea la dispoziţie circa 285 de miliarde de euro, bani buni de împrumutat. Cred că prin această decizie s-a crescut capacitatea de împrumut a FMI, care are astfel o capacitate de multiplicare mult mai mare, în sensul că poate să atragă şi de la guverne terţe bani şi să împrumute acelor guverne care au nevoie", a explicat Valentin Lazea, cu ocazia unui seminarului EU-COFILE organizat de BNR, Alpha Bank şi Institutul Bancar Român.
La postul public de radio, premierul Emil Boc a declarat astăzi că România nu va contribui la acest fond pentru că are un acord financiar cu FMI.
Economistul-şef al BNR a spus că decizia liderilor UE privind întărirea regulilor fiscale va produce efecte pozitive în domeniului politicilor fiscale.
Potrivit agenţiilor de ştiri Reuters şi Bloomberg, cele şase state din afara zonei euro - România, Bulgaria, Danemarca, Letonia, Lituania şi Polonia - care vor adera la noul tratat european vor trebuie să contribuie cu 50 de miliarde de euro.
Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor, nu a reuşit să lămurească problema. Acesta a declarat astăzi că încă se discută despre participarea statelor care au deja acorduri financiare cuUE şi FMI la noul fond de urgenţă în valoare de 200 de miliarde de euro, la care România s-a angajat să contribuie. "Există o discuţie privind