Cancelarul german Angela Merkel, adeptul disciplinei bugetare, şi preşedintele Comsiei Europene Jose Manuel Barroso, cel care trebuie să apere interesele tuturor europenilor, doi oameni cheie pentru viitorul Europei
Astăzi, toate drumurile duc la Bruxelles, iar euro se află la răscruce de drumuri. Summitul de astăzi are o importanţă crucială pentru încrederea pieţelor în viitorul monedei unice, acestea aşteptând ca liderii europeni să vină în cele din urmă cu măsuri concrete, definitive, anticriză. Şefii de stat şi de guvern europeni au început aseară o reuniune care va dicta ceea ce se va întâmpla anul viitor. De hotărârile luate de liderii europeni depinde în mare măsură supravieţuirea euro, dar şi viitorul României, în calitate de stat membru al UE. De la lansarea sa şi până acum, euro se află în cea mai dificilă situaţie.
Pe agenda celui mai important summit european se află consolidarea disciplinei bugetare, echilibrarea bugetelor şi a datoriilor, posibilitatea ca statele din zona euro să emită obligaţiuni comune ale zonei euro şi finalizarea legislaţiei în baza căreia va funcţiona Mecanismul European de Stabilitate (ESM). Presiunea apasă greu pe umerii liderilor zonei euro, fapt ilustrat de declaraţia preşedintelui francez Nicholas Sarkozy, care afirmă că "riscul unei explozii a Europei nu a fost niciodată atât de mare" şi avertizează că europenii au la dispoziţie doar câteva săptămâni pentru a lua măsurile necesare ieşirii din criză.
Deznodământul summitului este urmărit cu înfrigurare de pieţe, care, la cea mai mică ezitare a liderilor europeni, ar putea prăbuşi cursul de schimb al euro.
Analiştii avertizează că şi dacă doar un stat va fi forţat să iasă din uniunea monetară, consecinţele vor fi extrem de severe pentru tânăra monedă europeană. Tabloul este întregit de agenţiile de rating care stau la pândă şi aşteaptă noi paşi greşiţi