România a reuşit să exporte în acest an cu derogare de la Bruxelles carne de porc de 6,5 milioane de euro în Uniunea Europeană în condiţiile în care în urmă cu opt ani, moment în care a fost impus embargoul din cauza pestei porcine, exporturile erau de 500.000 de euro/an. În fiecare an în România se taie porcine de 550.000-600.000 de tone însă după primele opt luni din 2011 la export au plecat numai 5.000 de tone (sub 1% din total), potrivit datelor INS. În acelaşi timp pe piaţă au intrat peste 100.000 de tone de carne de porc din străinătate.
În anii cu interdicţie România a pierdut însă un şeptel de 3,4 milioane de porci. Acum mai sunt pe piaţă aproximativ 3 milioane de porci, din care jumătate sunt în curţile ţăranilor. În bani România a pierdut 800 de milioane de euro din reducerea acestui şeptel.
Cum vor evolua exporturile după ce Bruxellesul a decis recent eliminarea embargoului? "Odată cu liberalizarea cu siguranţă vor creşte exporturile, va fi un mare plus. Nu se pune problema potenţialului de export pe care îl are România. În acest moment fermele mari din România sunt deja capabile să se lupte pe piaţa europeană. Sunt însă şi jucători mai mici care pot face faţă. Se va reface şi şeptelul de porcine, iar piaţa românească se va conecta la cea europeană", spune Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii şi proprietar al producătorului de mezeluri CrisTim.
De cealaltă parte, Sorin Minea, proprietar al producătorului de mezeluri Angst, spune că în acest moment este greu de estimat nivelul exporturilor pe care le vor putea face crescătorii români.
"Este greu de cuantificat acum. Piaţa europeană nu este însă nouă pentru România, făceam exporturi şi înainte de '89. Dacă am fi participat pe piaţa UE în aceşti ani în care am stat pe bară am fi câştigat expeirenţă."
Ministrul agriculturii Valeriu Tabără a înaintat recent cifra de