Circa 200 de lei este câștigul brut al celor care investesc 10.000 de lei într-un instrument cu venit fix, o perioadă de trei luni, și care aleg cele mai rentabile forme de plasament, potrivit calculelor realizate de revista Capital.
Depozite și fonduri monetare și, pentru optimizarea câștigului, preschimbarea unui procent din bani în valută ar putea aduce românilor care dețin o sumă de 10.000 de lei un randament rezonabil, spun specialiștii consultați de revista Capital.
La o inflație de circa 0,2% lunar, estimată de către guvernatorul BNR Mugur Isărescu pentru primele luni din 2012, păstrarea banilor în casă s-ar dovedi însă cea mai proastă soluție, pentru că astfel s-ar obține un randament negativ de circa 0,6%, grosso modo, deci o pierdere de aproximativ 60 de lei. Așadar „investiți chiar și pentru un randament mic, numai investiți”, pare a fi îndemnul specialiștilor în diverse plasamente, adresat celor care dispun de o anumită sumă de bani. Piața locală nu oferă multe forme de plasamente cu venit fix, însă cele existente sunt relativ bine remunerate și pot oferi românilor un randament pozitiv chiar și pe o perioadă scurtă de timp.
Cele mai bune depozite
Dependente de resursele românilor, băncile acordă încă dobânzi interesante pentru plasamentele în lei (cu circa 4 puncte peste inflația anuală). Pe piața locală, instituțiile grecești dar și cele cu capital românesc, dependente de finanțarea de la clienți, oferă cele mai bune dobânzi la depozitele la termen, care urcă până la 7,5% pe an la economii la termen.
Instituțiile au renunțat la cea mai mare parte din comisioane și nu percep, de regulă, niciun cost pentru deschiderea și desființatea contului în ziua scadenței. În cazul unora dintre ele există însă un comision modic, de 1-2 lei/lunar, pentru administrare. Câștigul din depozit este însă supus