Summitul UE a decis ca liderii europeni să se întoarcă asupra problemei Schengen cât de curând posibil. Când anume va fi aceasta, rămâne de vazut. În orice caz subiectul se află şi pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 13 decembrie dar fără nicio speranţă de rezolvare a problemei.
În cadrul discuţiilor de vineri, presedintele UE Herman Van Rompuy a încercat din nou să forţeze mâna Olandei pentru ca aceasta să se abţină măcar de la un vot privind extinderea Schengen, dar poziţia Olandei ramâne intransigentă.
O abţinere ar fi însemnat ca extinderea Schengen să fie aprobată prin 24 de voturi pentru şi o abţinere, întrucât cele 25 de state membre ale spaţiului de liberă circulaţie sint cele care iau decizia.
Preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso a afirmat vineri că atât România cât şi Bulgaria respectă criteriile de aderare.
La rândul său, preşedintele Traian Băsescu spune că poziţia Olandei este abuzivă, că ea încalcă Tratatele comunitare.
Băsescu a mers mai departe şi încercînd să bată Olanda cu propriile-i arme, el a afirmat că în ciuda acuzaţiilor de corupţie aduse României, Olanda este cea care a legalizat prostituţia şi consumul de droguri şi vânzarea de arme şi asta "din neputinţa", după cum s-a exprimat domnul Băsescu.
"Acum hai să o discutăm între noi: România are Albiţa, Olanda are Roterdam, da? Îmi pare rău, nu Albiţa este poarta de intrare a ţigărilor, a alcoolului a drogurilor de contrabandă şi nu România din neputinţă a legalizat prostituţia. Nu România din neputinţă a legalizat consumul de doguri." Mihaela Gherghişan, Bruxelles
Summitul UE a decis ca liderii europeni să se întoarcă asupra problemei Schengen cât de curând posibil. Când anume va fi aceasta, rămâne de vazut. În orice caz subiectul se află şi pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 13 decembrie dar f