Comentariile liderilor europeni la summitul de ieri marchează un moment istoric, care va transforma pentru totdeauna Uniunea Europeană.
„Dacă nu putem obţine protecţie în interiorul tratatului, mai bine rămânem afară. Ceea ce a ieşit nu era în interesul Marii Britanii, deci nu am acceptat", şi-a explicat poziţia premierul britanic, David Cameron. „Nu puteam prezenta acest nou tratat în faţa parlamentului nostru", a spus el. Ministrul de Externe britanic, William Hague, a spus că decizia guvernului său a fost una „rezonabilă" şi că „nu înseamnă mai multă izolare".
Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a refuzat să dea mâna cu premierul Marii Britanii, David Cameron, la finalul primei runde a reuniunii pe tema situaţiei din zona euro, după ce Londra a refuzat să accepte revizuirea tratatelor europene. Potrivit presei britanice, Cameron s-a apropiat de Sarkozy cu mâna întinsă, dar preşedintele francez nu doar că a pretins că nu îl observă, ci chiar şi-a schimbat direcţia şi s-a îndreptat brusc spre altcineva, în dreapta sa.
„Am fi preferat un acord între 27 de ţări, dar acest lucru nu a fost posibil, ţinând cont de poziţia prietenilor noştri britanici", a explicat Sarkozy în conferinţa de presă. Angela Merkel, a spus că „după negocieri îndelungi, s-a ajuns la un rezultat bun". „Vom construi o uniune bugetară pentru euro, care va fi în acelaşi timp o uniune de stabilitate", a adăugat ea.
Olanda nu cedează pe Schengen
Olanda continuă să se opună aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen chiar şi după a fost supusă presiunilor la nivel de şefi de stat şi de guverne prin introducerea, pe ordinea de zi a summitului UE de la Bruxelles, a chestiunii blocării accesului celor două ţări la spaţiul fără frontiere.
Click pentru a vedea comentariile liderilor europeni de la summit
Preşedintele Traian Băs