Deşi fenomenul nu a luat amploare la Braşov, oamenii legii atrag atenţia că dacă nu este controlat, el poate lua amploare.
Lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Braşov şi poliţiştii au împărţit, azi, pliante şi le-au împărtăşit braşovenilor un mesaj de atragere a acestora în lupta împotriva corupţiei.
Acţiunea s-a desfăşurat azi, între orele 13.00-15.00, la intrarea unui hipermerket de pe strada Calea Bucureşti şi a avut loc fiindcă data de 9 decembrie marchează Ziua Internaţională Anticorupţie. Şi poliţiştii rutieri au participat la acţiune şi pe tot parcursul acestei zile vor împărţi şoferilor pliante şi calendare de buzunar.
„Ne dorim să conştientizăm populaţia în privinţa necesităţii continue de a fi într-un parteneriat permanent cu organismele statului cu atribuţii de prevenire şi combatere a corupţiei. Doar împreună putem reuşi în lupta împotriva acestui flagel", a spus şeful DGA Braşov, comisarul Paul Răvoiu. Acesta a atras atenţia şi asupra faptului că, atunci când un funcţionar se obişnuieşte să ia mită, el are pretenţii din ce în ce mai mari.
Din fericire, corupţia nu a devenit un fenomen la Braşov. Numărul de petiţii înregistrate pe numărul gratuit pus la dispoziţie de DGA a scăzut. De asemenea, de la începutul anului până în data de 30 noiembrie, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov au întocmit doar 10 rechizitorii pentru infracţiuni de corupţie, prin care au dispus trimitrea în judecată a 16 inculpaţi.
Procurorii spun că, în general, infracţiunile de mită sunt greu de probat. „Este extrem de dificil de investigat atât persoana care primeşte cât şi persoana care dă mită. Este greu să te plasezi între aceşti doi subiecţi pentru a proba fapta", a precizat procurorul Alina Popescu din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalului Braşov.
Procurorii spun că în 90% din cazuri, denunţătorul indică fap