• Reluarea exportului de carne de porc de la 1 ianuarie ar putea ajuta si fermierii ieseni • In acest moment, in judet sunt 6 ferme care ar putea exporta carne, iar efectivul de animale din Iasi este unul dintre cele mai mari din tara
Decizia Comisiei Europene de a permite Romaniei sa reia exporturile de carne de porc i-ar putea ajuta si pe fermierii ieseni. Potrivit datelor de la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), in judet sunt unitati care ar putea vinde carne in strainatate. "Sunt sase ferme care ar putea face export, dar deocamdata nu ne-a solicitat nimeni avizul. De altfel, este firesc acest lucru, pentru ca decizia a fost luata in urma cu doar cateva zile", a declarat Mircea Susnea, directorul DSVSA.
Potrivit datelor preliminare de la recensamantul agricol, care a avut loc la sfarsitul anului trecut, in Iasi existau peste 120.000 capete de porcine, in timp ce statistica Ministerului Agriculturii inregistra la data de 30 septembrie peste 182.400 de porci. "Am asteptat foarte mult aceasta decizie, ne bucura ca s-a deschis piata. Pentru a cere avizele necesare pentru a face export, trebuie sa ma documentez mai intai si sa vad care sunt preturile si conditiile", a declarat Mihai Tibucanu, administratorul Pig Farm Coarnele Caprei, ferma care numara in jur de 7.000 de capete de porcine.
Ultimele teste s-au facut luna trecuta
Evidentele ministeriale indica faptul ca judetul Iasi este unul cu cele mai mari efective de porcine din tara atat in fermele familiale, cat si in societati comerciale. Astfel, la data de 30 septembrie existau 163.000 de capete de porcine in gospodariile populatiei si 20.000 in fermele unor societati comerciale. "Eliminarea interdictiei pentru export a aparut abia dupa ce oficialii europeni s-au convins ca am devenit zona libera de pesta porcina. Ultimele testa