După debutul crizei financiare și al tăierilor bugetare, angajații de pe „domeniile” statului român au început să-l uite pe Moș Crăciun. Salariații din mediul privat nu sunt însă în aceeași situație, multe companii importante din zona Banatului menținând primele și cadourile de sărbători la nivelul anilor trecuți.
Potrivit specialiștilor din zona recrutării de personal, angajatorii continuă să pună accent pe acordarea de sisteme de bonusare, inclusiv în perioada sărbătorilor anuale importante, chiar dacă, în contextul recesiunii economice, impactul in bugetele proprii al primelor este mai atent evaluat de fiecare companie.
„Cuantumul lor diferă de la o companie la alta, în funcție de procedurile interne sau de performanța anuală realizată de companie, toate astea transpunându-se fie în procente aplicate la venit salarial al angajatului, fie în sume fixe acordate tuturor angajaților, fără excepție, fie măcar sub forma unui coș cu produse specifice, cadou. Evident, există și companii care nu mai pot susține astfel de costuri, unele care au anunțat diminuări ale acestor prime către angajați, iar altele care reușesc să-și mențină neschimbat cuantumul - valoarea bonusurilor este intern comunicată angajatilor - fapt care încă o dată confirmă interesul angajatorilor în această zonă”, a precizat Ileana Ciochină, branch manager în cadrul Manpower.
În general, companiile multinaționale nu au renunțat să ofere prime de sărbători. „Angajaţii Alcatel-Lucent beneficiază şi în acest an, ca şi în anii precedenți, de bonusul de Crăciun. Valoarea primelor în bani este în funcţie de salariile brute anuale ale angajaţilor", a declarat Gabriela Crainic, corporate communications officer la Alcatel-Lucent Timișoara.