Liderii europeni nu au reusit, vineri seara, sa ajunga la un acord cu toate cele 27 state membre ale Uniunii Europene in privinta schimbarii tratatelor de la Lisabona. Marea Britanie a fost una din tarile care s-au opus acestei decizii.
Statul britanic a fost liderul revoltei impotriva adoptarii masurii de impunere a unei uniuni fiscale, premierul David Cameron sustinand ca aceasta decizie ar ameninta suveranitatea nationala a tarii sale, conform Seattle PI.
Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a dat vina pe Marea Britanie pentru semi-esecul adoptarii masurii de a schimba tratatele europene.
"David Cameron a facut o propunere care ni s-a parut extrem de inacceptabila, un protocol care ar fi insemnat ca aceasta tara sa nu adopte un numar mare de reglementari in domeniul financiar", a mentionat Sarkozy.
"Nu putem accepta acest lucru. Consideram ca multe probleme cu care ne confruntam acum provin din lipsa unei discipline fiscale. Daca vrei sa ai un statut special si sa te mentii in afara zonei euro si totusi sa participi la toate deciziile importante pentru Europa... si chiar sa le critici, asa ceva este inadmisibil", a opinat liderul francez.
Premierul britanic, David Cameron, si-a mentinut ferm decizia.
"Ceea ce ni s-a propus nu apara interesele Marii Britanii. Ma bucur ca nu suntem in zona euro si nici nu avem de gand sa facem acest lucru, pentru ca nu vrem sa renuntam la suveranitatee", a conchis Cameron.
Sarkozy a precizat ca va intocmi un acord interguvernamental intre cele 17 tari membre ale zonei euro, care va putea fi ulterior semnat si de alte 6 tari din UE, inclusiv Romania.
Presa engleza l-a criticat dur pe premierul Marii Britanii. Intr-un articol numit "David Cameron, o maimuta mancatoare de friptura de vaca?", jurnalistul de la The Telegraph l-a numit "las",