Liderii Uniunii Europene au ajuns joi noaptea la un acord pentru consolidarea disciplinei fiscale, acesta urmand a fi semnat de majoritatea statelor membre. Vineri la pranz a aparut o versiune revizuita a acordului liderilor UE in care se arata posibilitatea ca noua din cele zece state non-euro sa ia parte la acest acord dupa consultarea Parlamentelor nationale. Astfel, Marea Britanie ramane singura care isi mentine decizia de a nu semna noul pact, fiind in acest moment complet izolata pe plan european.
Summitul de la Bruxelles: Liderii UE au convenit asupra unei discipline bugetare consolidate. Va fi semnat un acord ce va include 23 de tari- Van Rompuy. Euro, cotat la 1,33 dolari.
Premierul britanic Davin Cameron a fost principalul oponent al modificarii tratatelor europene, ceea ce a determinat liderii europeni sa propuna un tratat doar pentru statele zonei euro, pe care il vor semna insa si alte state, printre care si Romania.
Oficialul britanic a refuzat sa participe la acest acord pentru ca nu a putut da o serie de privilegii pentru sectorul financiar britanic, temandu-se ca noul acord va inaspri regulile comunitare.
"Pana la urma, am judecat ca nu este in interesul Marii Britanii. Asa ca mi-am folosit dreptul de veto", a declarat premierul britanic.
El a aratat ca a anuntat inainte de a ajunge la Bruxelles ca, daca nu va primi garantii adecvate pentru Marea Britanie in noul tratat european, atunci nu va fi de acord cu acesta.
"Ceea ce este in oferta nu este in interesul Marii Britanii, asa ca nu am fost de acord cu ea. Desigur, vrem ca tarile din zona euro sa isi rezolve problemele, insa trebuie sa permitem doar acele lucruri cuprinse in tratatele Uniunii Europene, daca acestea ofera protectie adecvata pentru piata unica si pentru celelalte interese ale Marii Britanii. Fara aceste garantii e mai bine s