România - Franţa a născut mereu orgolii, fie că a fost vorba de handbal feminin, disciplină la care ne reîntâlnim azi, fie de alte sporturi de echipă. Un duel care şi-a consumat cel mai recent episod, în urmă cu trei luni, pe Naţional Arena, când prima reprezentativă de fotbal remiza, 0-0, cu "cocoşii",într-un meci din preliminariile Euro 2012, un egal ce îngropa practic toate şansele tricolorilor de a ajunge la turneul final.
Istoria recentă a întâlnirilor dintre România şi Franţa este una net favorabilă sportului din Hexagon. O diferenţă care se construieşte însă de la nivelul infrastructurii la cel financiar, suma de 208,5 milioane de euro pe care statul francez a alocat-o sportului în 2011 fiind de 17 ori mai mare faţă de cea pe care a primit-o sportul românesc (12 milioane de euro). Disproporţionat în sporturile de echipă, raportul de forţe se mai echilibrează însă în sporturile individuale, unde gimnastica şi tenisul de masă iau faţa adversarilor din Franţa.
FOTBAL / Ei la turneele finale, noi acasă
România şi Franţa s-au întâlnit în ultimele două campanii de calificare ale turneelor finale. Trei din cele patru meciuri s-au terminat la egalitate şi unul a fost adjudecat de "cocoşi". Analizând strict după ce s-a tras linia, atunci Franţa a câştigat net duelul cu tricolorii, în condiţiile în care a mers atât la Mondialul din Africa de Sud, dar va juca şi la CE 2012, în timp ce România a rămas doar cu "Ce ar fi fost dacă..."
HANDBAL / La masculin trăim doar din amintiri
Dacă la nivelul echipelor feminine, România şi Franţa se pot anihila reciproc oricând, în schimb, la masculin nu există grad de comparaţie în ceea ce priveşte prezentul. Franţa adună titluri mondiale unul după altul, fiind numărul 1 în lume şi în 2011, în timp ce România trăieşte doar din amintiri. Rezultatele directe nici nu mai contează, scorurile sunt de la mu