La început a fost Grecia, după care a urmat grupul țărilor PIG (Portugalia, Irlanda și Grecia), care a devenit PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia și Spania), iar acum, se pare că întreaga zonă euro suferă.
În prezent, liderii țărilor Uniunii Europene încearcă să cadă de acord asupra unei soluții legale, care nu încalcă prevederile constituționale ale statelor membre și ale tratatelor UE și care să rezolve problemele principale care susțin această criză a monedei unice. Dar, și mai important, ei caută un plan care să fie acceptat de cetățenii pe care-i reprezintă. După cum vă imaginați, ei nu sunt prea bine văzuți în acest moment. Publicația financiară, „Business Insider” prezintă cele 10 probleme care susțin criza euro.
Creșterea costului împrumuturilor suverane s-ar putea să nu mai poată fi controlată
Dobânzile obligațiunilor suverane italiene au crescut la niveluri record și, pentru mulți analiști, imposibil de susținut, luna trecută. Pe piețele secundare, dobânzile la obligațiunile suverane cu scadența la 10 ani au depășit 7,3%, iar licitațiile dezamăgitoare de obligațiuni au ridicat îngrijorări cu privire la capacitatea Italiei de a se finanța de pe piață.
Dar acest lucru nu este restrâns doar la țările grupului PIIGS, costurile de împrumutare crescând vertiginos și în Franța, Belgia, Austria și chiar în Germania, la sfârșitul lunii trecute, demonstrând faptul că nicio țară nu este imună la efectele crizei.
Extinderea crizei dinspre Italia și Spania
Economiile Italiei și Spaniei sunt prea mari ca să se prăbușească dar și prea mari ca să poată să fie salvate. Datoria publică a italiei se ridică la 120% din PIB, fiind a doua ca mărime, după cea a Greciei, dintre țările membre zonei euro. Nici cea a Spaniei nu este măruntă, cea crescând, totodată, foarte rapid ca urmare a eforturilor de susținere a sectorului p