Fiecare şcoală generală ar trebui să aibă un logoped cu specializare în tulburările de învăţare precum cele de scris-citit, de calcul şi de ortografie, susţin reprezentanţii Asociaţiei Române pentru Copii Dislexici (ARCD).
Citeşte şi
Tulburările de învăţare se moştenesc
„În multe situaţii, simptomele tulburărilor de învăţare scapă neobservate, dificultăţile pe care le întâmpină copiii fiind puse adesea pe seama lenei şi a prostiei, deşi problemele lor sunt de cu totul altă natură", explică logopedul Eva Bratok, preşedintele Asociaţiei Române pentru Copii Dislexici (ARCD). Statisticile arată că între 7 şi 10% din copiii şcolari au tulburări de învăţare iar 3% dintre ei au tulburări de învăţare severe. Dintre aceste tulburări, cea mai răspândintă este dislexia şi este o tulburare de prelucrare a informaţiilor cauzată de o disfuncţie neurologică. Disfuncţia neurologică poate fi cauzată de factori nocivi din timpul sarcinii, de naşterea prematură, de complicaţiile din timpul naşterii sau diferite traume şi boli care afectează sistemul nervos central în perioada copilăriei mici.
Aceste afecţiuni minime ale creierului pot provoca tulburări la nivelul limbajului, motricităţii, echilibrului, schemei corporale, orientării în spaţiu şi în timp, atenţiei, percepţiei vizuale, auditive şi tactile, memoriei precum şi în prelucrarea secvenţială a informaţiei. Dezvoltarea deficitară a acestor capacităţi poate apărea în diferite stadii de gravitate şi constituie baza formării tulburărilor de învăţare, perturbând procesul de însuşire a abilităţilor de scris-citit şi a celor matematice.
Copiii afectaţi citesc şi calculează cu dificultate
Putem vorbi de tulburări de învăţare în cazul acelor copii la care rezultatele obţinute la citit-scris sau socotit rămân mult sub rezultatele aşteptate, raportate la nivelul capacităţilor intelectua