Cand temperatura corpului depaseste 37 de grade se poate vorbi de febra care apare ca un simptom al unor infectii. Febra nu este o boala, ci un semnal, un simptom ca organismul lupta impotriva unei infectii.
In caz de raceala, se poate vorbi de o stare subfebrila, de o temperatura a corpului de pana la 38 de grade. Temperatura corpului de peste 38 de grade, inregistrata cu termometrul, este caracteristica gripei. E bine de stiut ca febra nu se trateaza cu antibiotice. Ca sa scada, sa ajunga la normal, trebuie tratata cauza, adica raceala sau gripa.
In caz de febra moderata se recomanda decoctul de tintaura, un detoxifiant extrem de puternic. Intr-un litru de apa rece se pun 30 de grame de planta si amestecul se fierbe cateva minute dupa care vasul se acopera si se lasa inca zece minute sa se infuzeze. Se strecoara si se bea cald, cu inghitituri mici. Se pot bea pana la trei cani pe zi.
In caz de raceala si gripa se poate lua si cate o lingurita de tinctura de tintaura diluata intr-un pahar cu apa, deoarece are puterea sa scada febra, elimina durerile de cap si crampele musculare, si tonifica sistemul nervos. Pentru ca este foarte bogata in principii amare, tintaura stimuleaza pofta de mancare, mult scazuta pe fondul starii gripale.
Socul este un alt remediu excelent impotriva racelii, gripei, tusei, bronsitei. Peste doua lingurite de flori uscate se toarna o cana de apa fiarta, se acopera vasul si se lasa la infuzat zece minute, apoi se strecoara. Ceaiul se bea cald, indulcit cu miere de albine si cateva picaturi de zeama de lamaie. In caz de dureri in gat, nu se bea ceai fierbinte, deoarece fierbintele irita gatul si mai tare si intarzie vindecarea.
Despre scortisoara, cunoscatorii spun ca dintotdeauna a fost folosita ca remediu impotriva frigului. Scortisoara trateaza extremitatile reci, crampele musculare