Tot mai multe românce se întreabă unde să nască, la stat sau în sistemul privat? Aflaţi preţurile calculate la leu precum şi bursa şpăgilor din spitalele publice pentru diferite intervenţii chirurgicale, motivul pentru care cei mai buni specialişti preferă încă să opereze aici. Sursa: LIBERTATEA
Femeile întreabă tot mai des în ultima vreme, când rămân însărcinate: "Unde să nasc, la stat sau la privat?". Alternativa la sistemul medical public îşi face loc din ce în ce mai mult în viaţa românilor, ca o soluţie cu care încep să se obişnuiască. Dar imediat următoarea întrebare este: "Oare o fi mai scump la privat decât la stat?".
Dezbaterea se învârte în jurul bănuielilor: cu cât decontează Casa de Asigurări din preţul de la privat ajungi aproape la cât dai şpagă medicilor de la stat. Dar chiar aşa este? Cât costă o intervenţie chirugicală într- un spital particular faţă de plicurile plătite într-unul public? Ce mai intră în banii plătiţi în plus la un spital nou, privat – condiţii hoteliere mai bune, curăţenie perfectă, lipsa oricărui risc de infecţie?
Am calculat, cu mare fidelitate, şpăgile vehiculate în piaţă şi le-am comparat cu preţurile din spitalele private, plătite cu chitanţă. Şi am aflat cât ne costă cu adevărat sănătatea.
Plăteşti, plăteşti, plăteşti...
O naştere la oricare dintre maternităţile de stat din Timişoara nu ar trebui să coste nimic. Pentru "liniştea" mamei, aceasta va decarta însă sute de euro personalului medical ce o ia în primire. Ginecologul care o asistă este recompensat cu 200 de euro, anestezistul cu 150 de euro. Asistenta care ajută la venirea pe lume a copilului primeşte şi ea 25 de euro, iar neonatologul care preia bebeluşul imediat după naştere e recompensat pentru grija lui cu 50 de euro.
Dacă în momentul naşterii medicul ce a urmărit sarcina nu e de gardă, mai trebuie să plăteasc