Un judecător a constatat că primăria foloseşte în continuare o metodă care s-a dovedit a fi o slăbiciune în faţa mafiei imobiliare.
Cel puţin două terenuri ale Primăriei Timişoara au fost furate în anii 2006-2008, cu acte false. Pentru obţinerea unor dispoziţii de restituire escrocii au falsificat inclusiv ştampila primăriei şi semnătura primarului şi a secretarului.
Mult timp s-a vorbit că cineva foarte puternic din primărie a fost de partea mafiei, dar în realitate nu s-a dovedit nimic. În urma celei mai mari anchete făcute vreodată împotriva mafiei imobiliare, din Primăria Timişoara au fost trimişi în judecată doi funcţionari: Costel Măndoiu, funcţionar la Direcţia Fiscală acuzat de mai multe falsuri, şi Cristina Vasilescu, consilier la Direcţia Juridică, acuzată de neglijenţă în serviciu pentru că nu a sesizat nelegalitatea încheierii şi nu a formulat calea de atac prevăzută de lege.
Semnătură cu ştampilă
În rechizitoriul de trimitere în judecată, procurorul Angelina Tufariu a mai reţinut că la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi la Primăria Timişoara au fost câteva „disfuncţionalităţi ale sistemului” care au facilitat falsurile.
„Au fost disfuncţionalităţi ale sistemului, atât la Primărie, cât şi la Cadastru. Ei au fost factori favorizatori, ceea ce nu înseamnă întrunirea elementelor infracţionale”, a explicat procurorul Angelina Tufariu. Disfuncţionalitatea la care face referire procurorul constă în faptul că, la primărie, dispoziţiile de retrocedare erau semnate prin ştampile cu semnătura secretarului şi a primarului, şi nu cu semnătură olografă. Secretarul Ioan Cojocari susţine că între timp situaţia s-a schimbat.
„De când s-a întâmplat chestia asta ne-am luat măsuri de siguranţă ce nu are nimeni în Ţara Românească”, a spus secretarul. Cu toate acestea, la ultimul termen din procesul m