Oboseala cronică poate fi urmarea suprasolicitării şi stresului prelungit, dar şi a unor boli grave, mai uşor sau mai greu de identificat.
Ne-am obişnuit să dăm vina pe anotimp pentru starea noastră de slăbiciune. Însă, dincolo de astenia de primăvară sau de toamnă, există oboseala „all-season", lipsa cronică de energie în spatele căreia se pot ascunde boli grave. Pentru a descoperi cauza oboselii, trebuie investigată funcţionarea organismului din aproape-n aproape prin teste, de la cele uzuale până la cele mai sofisticate. Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale acestui simptom.
1Bolile endocrine
Hipotiroidismul este una dintre afecţiunile endocrine asociate frecvent cu senzaţia de oboseală, cu o anumită lentoare şi cu intoleranţa la frig, din cauza sintezei insuficiente de hormoni tiroidieni. Şi tulburările axului hipotalamo-hipofizar, care dirijează de la nivelul creierului funcţionarea organismului, pot sta la originea oboselii.
2 Fibromialgia şi apneea de somn
O boală puţin înţeleasă, clasificată fie ca afecţiune musculoscheletală, fie ca tulburare neurologică, fibromialgia provoacă scăderea pragului de sensibilitate la durere şi tulburări de somn. Din aceste două motive, cel afectat se trezeşte cu dureri musculare şi cu senzaţie de epuizare. Oboseala cronică poate fi şi urmarea apneei de somn, tulburare nocturnă ce provoacă întreruperea respiraţiei în timp ce dormim. Diagnosticul se pune dacă respiraţia se opreşte timp de cel puţin cinci secunde, de minimum cinci ori pe oră. Cantitatea insuficientă de oxigen care ajunge la creier scade calitatea somnului şi, deci, capacitatea organismului de a se reface.
3Infecţiile şi inflamaţiile
Atunci când suntem răciţi, organismul îşi mobilizează resursele pentru a lupta contra intruşilor, efort care îl oboseşte. Însă răcelile sunt afecţiuni acute, iar odată cu vindecarea