Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării, Răzvan Murgeanu, spune că Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii e un mijloc ideal prin care se pot face investiţii. Sursa: CODRIN PRISECARU
Programul prin care drumurile judeţene sunt reabilitate şi noi creşe sunt construite prin credit furnizor a prins contur. Secretarul de stat din cadrul Ministerului Dezvoltării, Răzvan Murgeanu, explică, într-un interviu acordat "Evenimentului Zilei", cum până şi primarii din opoziţie sunt mulţumiţi de demararea Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), dar şi cât de ipocrit este liderul PSD, Victor Ponta.
Evenimentul Zilei: România are nevoie de investiţii, dar nu are bani suficienţi. Totuşi, cea mai bună soluţie de atenuare a efectelor crizei nu sunt investiţiile?
Răzvan Murgeanu: Întradevăr, aşa este. Acesta este motivul pentru care am creat PNDI. Programul pleacă de la o nevoie reală a societăţii, starea infrastructurii, a drumurilor judeţene şi locale, lipsa creşelor şi a grădiniţelor, starea sistemelor de ali men tare. Prin intermediul unui credit-furnizor, constructorul realizează lucrarea, iar banii îi sunt achitaţi, dar nu mai târziu de anul 2020.
Este o soluţie prin care, practic, statul evită împovărătoarele împrumuturi?
Da, statul nu se împrumută de la bănci, ceea ce ar crea presiune pe buget, ci punem constructorii să finanţeze lucrările de care avem nevoie şi pe care ei vor să le facă, urmând ca să-şi recupereze de la stat banii.
Contrar cu ceea ce spun unii politicienii populişti, creditul-furnizor, ca modalitate de plată, nu este o invenţie recentă, ci un mijloc prin care s-au făcut investiţii şi în alţi ani. Şi, cu o astfel de abordare, am mai rezolvat o problemă: cea a discuţiilor despre firme.
Participă la licitaţiile de atribuire doar acele firme care sunt suficient de mari şi de puternice să se ap