Anul 2012 va fi unul greu pentru economia Romaniei, din cauza bugetului strict si a limitarii creditarii.
Dupa doi ani de recesiune si austeritate, romanii ar fi avut nevoie si de vesti bune. Aceasta este parerea saptamanalului britanic The Economist, care continua, spunand ca anuntul cresterii economice de 4,4%, din ce de-al treilea trimestru, a fost primit cu caldura.
Aceasta bucurie nu va rezista mult timp, insa, din cauza efectelor rezultate din criza zonei euro, a unei limitari din partea bancilor, dar si din cauza platilor imprumutului FMI, toate fiind programate pentru anul viitor.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a descris bugetul anului 2012, ca fiind unul "prudent", care isi face loc prin Parlament. Masurile bugetare includ inghetarea salariilor bugetare si a pensiilor, introducerea coplatii in sistemul medical si privatizarea anumitor companii ale statului.
Guvernul spera ca, prin asermenea masuri, va aduce deficitul bugetar la o valoare de 1,9% din PIB, in 2012, de la o cifra de 4,4%, in 2011. Acest lucru depinde, insa, de anumite masuri, precum o crestere economica de 2% si de mai multi bani din partea Uniunii Europene.
Bugetul pe 2012, adoptat pe articole cu tam-tam - Opozitia n-a avut niciun cuvant
In ciuda celor 8.000 de amendamente depuse de Opozitie, proiectul de lege pentru bugetul pe 2012 a reusit sa treaca destul de usor prin comisiile de specialitate din Parlament, marti, mai comenteaza cotidianul britanic.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a revizuit, recent, previziunile sale pentru cresterea economica din Romania, din 2012, de la 3,8%, la doar 1,1%.
Bancile straine strang punga in vremuri de criza
In jur de 16% din totalul bancilor din Romania apartin unor institutii grecesti, iar mare parte din restul