Bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru anul 2012 este unul precaut şi merge în principal pentru acoperirea arieratelor de 1,09 miliarde de lei făcute în ultimii ani, a declarat joi secretarul de stat în MDRT Eugen Curteanu.
"Faţă de bugetul rectificat pe 2011, pentru anul viitor avem 3,45 miliarde de lei, adică o scădere de 11,22%. Bugetul este precaut, pentru că nu putem să ne scoatem din contextul general european, care duce o criză financiară, una identitară şi o criză de competitivitate. Banii acoperă arieratele în principal, dar vor fi direcţionaţi şi către programele începute de minister înainte de criză, precum şi pentru investiţii noi", a spus Curteanu, la conferinţa "România Construct Forum", organizată de Mediafax.
Din totalul arieratelor de 1,09 miliarde de lei, 450 de milioane de lei provin din programele de drumuri, 414 milioane de lei din programele de canalizare şi 151 de milioane de lei din programul de alimentare cu apă.
"Comparaţiile bugetului MDRT cu cele pentru învăţământ şi sănătate nu-şi au rostul. Sigur avem nevoie şi de investiţiile în învăţământ şi spitale, dar fără drumuri, apă şi canalizare nici aceste sectoare nu pot funcţiona", a afirmat secretarul de stat.
El a spus că o problemă a ministerului din acest an a fost încercarea de a mulţumi toate companiile cu care are contracte încheiate, prin acoperirea arieratelor.
"Au existat nemulţumiri şi din partea celor care au lucrări demarate, dar şi din partea celor care au nevoie de investiţii noi. Am încercat să mulţumim pe toată lumea prin acoperirea arieratelor, mai ales că acestea nu au fost create în ultimii doi ani, ci vin din perioada de dinaintea crizei", a adăugat Curteanu.
Totodată, el a afirmat că în acest an ministerul a încercat să atragă investitori privaţi întrucât cu ajutorul acestora "se poate vorbi de o creşter