Palatul Primăverii, fosta reşedinţă a dictatorului Nicolae Ceauşescu, şi vilele de protocol Lac 1 şi Lac 2 au trecut în patrimoniu privat şi ar putea fi scoase la licitaţie.
Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a trecut celebrele locuinţe ale fostului preşedinte al României, Nicolae Ceauşescu, din patrimoniu public al statului, în cel privat. Este vorba de vilele de protocol Lac 1 şi Lac 2 şi de reşedinţa familiei Ceauşescu, Palatul Primăverii.
Bloc cu 10 etaje în locul Palatului Primăverii
Astfel, aceste trei imobile ar putea fi scoase la licitaţie de către instituţie şi ar putea fi cumpărate de către oricine. De asemenea, clădirile nu sunt înregistrate ca monumente istorice. „Eu nu cred că se va obţine atât de mult pe cât se crede pe aceste trei locuinţe. Şi pentru că nu sunt înregistrate ca monumente istorice, poate chiar va veni un cumpărător care va câştiga licitaţia şi va demola Palatul Primăverii, iar în locul lui va construi un bloc cu 10 etaje“, a explicat Eduard Uzunov, preşedintele companiei imobiliare Regatta.
Acesta a mai adăugat că singurul avantaj pe care îl au locuinţele lui Ceauşescu este amplasarea. „Sunt destul de vechi iar situaţia pieţei imobiliare din prezent nu este atât de favorabilă. Şi nici nu se face o campanie de marketing potrivită şi de anvergură. Cred că vor fi cumpărate doar dacă se vor vinde la preţuri mici“, a mai spus Eduard Uzunov.
„S-au ferit toţi de stafia lui Ceauşescu“
De aceaşi părere este şi Mugur Ciuvică, directorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, care subliniază că locuinţele sunt vechi şi trebuie renovate, lucru care scade preţul acestora. „Mă tem şi că nu se vor vinde corect, sau la un preţ de doi bani. Oricum este destul de delicat pentru că în Palatul Primăverii nu a mai locuit nimeni de mult timp. Cr