Ce este aceea agricultură durabilă, despre care tot vorbesc Slow Food şi Via Campesina, Ecoruralis, mişcările ecologiste, ţărăneşti?
1 /.
Probabil, cei care se ocupă cu agricultura industrială azi în România, marea cucerire datorată şi revoluţiei industriale şi producţiei în masă, nu cunosc. Că aproape toţi s-au apucat de agricultură şi zootehnie industrială după 1990. Iar cei care predau pe ici, pe colo, ştiinţe agronomice, încă visează să îi bată pe ruşi şi americani la recoltele la hectar. Patrioţii declaraţi doresc ţării pe care o iubesc, un statut de ţară bananieră în domeniul agricol, furnizoare de materii prime. De fapt doresc doar profit, cu orice preţ. Corect, nu este rău, dar sunt patrioţi limitaţi ca viziune!
Agricultura durabilă şi ce ne dă ea nouă
Aşadar cum se vede chestia asta. Acest fel de agricultură, altfel decât cea industrial, înseamnă un mod de a produce de mâncare care să asigure un standard de viaţă decent pentru agricultori. O agricultură care să reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Să asigure bunăstarea şi fericirea animalelor, să ţină în viaţă comunităţile rurale. Să asigure un mod de dezvoltare rurală astfel încât să implice comunităţile şi să păstreze tradiţiile. Cât din ceea ce se întâmplă în România susţine, încurajează, felicită şi împuterniceşte pe fermierii românii, cei cu mici gospodării, să îşi continue, în folosul nostru, al tuturor, modul de viaţă.
Cele 15 feluri de cartofi şi 41 de feluri de roşii
Ce vrem? Doar două feluri de cartofi la piaţă, roşii sau negri sau cartofi noi? Doar atât, putem noi să scoatem din acest sol? Da, se pare că atâta mai reuşim să producem. Agricultura durabilă înseamnă să fie asigurată biodiversitatea, prin protecţia speciilor de plante, în bănci de specii vegetale şi cultivarea lor. Am fost în vizită la EURO GUSTO, la Tours, la Bienal