La doar un deceniu dupa ce moneda unica europeana a fost lansata cu sunete de fanfara si artificii, viitorul sau continua sa apara nesigur.
Pe masura ce criza datoriilor a cuprins Grecia, Irlanda si Portugalia, ea ameninta sa cuprinda intregul bloc european si intreaga economie globala. CNN a realizat o scurta analiza a maririi si decaderii monedei euro in acest context.
Economistii se tem ca actuala criza din zona euro ar putea declansa o criza globala. Altii au mers si mai departe, fostul ministru francez, Alain Juppe, declarand ca aceasta criza "creste posibilitatea unei intoarceri la un conflict violent pe continentul nostru".
Multi analisti spun ca un singur sistem financiar nu ar putea niciodata sa functioneze pentru cele 17 tari membre ale UE care au adoptat moneda euro, desemnand mai mult de 330 de milioane de oameni.
De la greci vine criza
Criza a explodat in anul 2009, cand Grecia a dat publicitatii cifrele deficitului bugetar pentru acel an - 12,7% din PIB, mult peste limita zonei euro, de 3%. Atunci a fost momentul in care au iesit la suprafata fisurile din blocul european.
Dupa ce Grecia si-a dezvaluit cifrele dezastruoase, investitorii s-au speriat, iar tara nu a mai fost capabila sa stranga bani pentru a se finanta, fiind astfel nevoita sa contracteze un imprumut de 110 miliarde de euro. Dar acest imprumut a prevestit criza datoriilor, in loc sa stavileasca panica ce se crease.
Grecia chiar s-a gandit, in toamna lui 2011, sa renunte la moneda euro si sa revina la drahma.
Grecia a fost urmata de Irlanda si Portugalia, criza datoriilor a izbucnit
Irlanda a fost nevoita sa ceara si ea un imprumut salvator de 67,5 miliarde de euro, in urma cu un an, in noiembrie 2010. A urmat Portugalia, careia marile piete i-au inchis usile, fortand-o sa imprumute 78