* este avertismentul clar dat de agricultorii disperaţi că-şi văd munca "arsă" pe câmpuri
Agricultorii se plâng că lipsa ploii a generat anul acesta cea mai severă secetă din ultimele decenii, nivelul apelor fluviului Dunărea scăzând la un nivel record. Astfel, pe fondul lipsei unor măsuri ferme de încurajare a irigatului, seceta pune în pericol recoltele din România, dar şi în alte ţări riverane Dunării.
De altfel, apele sunt atât de scăzute, încât zeci de cargouri sunt pur şi simplu blocate în bancuri de nisip pe fluviul care în mod normal este una din cele mai aglomerate rute de transport din estul Europei.
În România, deşi recolta de grâu a fost una record în acest an, seceta ar putea afecta grav producţia de anul viitor. "Dacă seceta continuă, recolta de grâu va scădea cu cel puţin 20%", a avertizat fermierul brăilean Marcel Cucu, purtătorul de cuvânt al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). De altfel, producătorii agricoli brăileni au avertizat de mai multă vreme cu privire la gravitatea fenomenului de secetă şi la efectele puternic negative asupra recoltelor. Ei au criticat dur şi lipsa unei politici de sprijinire a irigaţiilor, dar şi sistarea subvenţiei care se acorda până nu de mult la acest capitol. "În mod clar sunt foarte puţini fermieri din Brăila care-şi pot permite preţurile şi tarifele aproape prohibitive la irigat. Dar acum, pe final de an, seceta s-a accentuat şi au fost probleme grave şi cu înfiinţarea culturilor în această toamnă, pentru că plugul a răzbit cu greu pământul care a avut consistenţa betonului din lipsă de umiditate. Peste toate aceste probleme a venit acum şi cea legată de înjumătăţirea cuantumului sprijinului acordat în agricultură, atât în sectorul vegetal - celebra subvenţie la hectar, cât şi zootehnic - prima pe cap de animal", ne-a declarat Costică Măcelaru, preşedintele Asociaţie