Oamenii preistorici ştiau încă de acum 77.000 de ani cum să îşi asigure un somn confortabil, susţin specialiştii care au descoperit cele mai vechi paturi din lume, scrie Daily Mail.
În urma cercetărilor din Africa de Sud, oamenii de ştiinţă au descoperit că strămoşii noştri îşi făceau paturi şi saltele din trunchiuri şi frunze de copaci.
În plus, cercetătorii care au studiat situl arheologic Sibudu au descoperit că frunzele folosite pentru confecţionarea saltelelor conţineau un insecticid, menit să ţină departe ţânţarii.
"Modul în care erau selectate frunzele folosite pentru confecţionarea saltelelor arată că locuitorii timpurii din Sibudu cunoşteau foarte bine toate plantele din jurul adăpostului lor şi ştiau ce efecte terapeutice au acestea", a declarat Lyn Wadley, profesor al Universităţii Witwatersrand din Johannesburg şi şef al echipei de cercetători.
Arheologii sud-africani au descoperit, de asemenea, că strămoşii noştri obişnuiau şi să-şi recondiţioneze paturile. Iar când acestea nu mai erau practice, pur şi simplu le dădeau foc. "Probabil o făceau pentru a elimina pesticidele, dar putea să însemne şi că pregăteau locul pentru a fi folosit de altcineva. În orice caz, reprezintă o utilizare nouă a focului", crede dr. Christopher Miller, de la Universitatea Tubingen din Germania, participant şi el la studiu.
Cercetătorii au descoperit că, în urmă cu 58.000 de ani, saltelele au devenit mai bine umplute, acest lucru sugerând, din punctul lor de vedere, o creştere a populaţiei.
Până la descoperirea din Africa de Sud, se considera că oamenii preistorici au început să-şi confecţioneze saltele în urmă cu aproximativ 27.000 de ani.
Oamenii preistorici ştiau încă de acum 77.000 de ani cum să îşi asigure un somn confortabil, susţin specialiştii care au descoperit cele mai vechi paturi din lume, scrie Daily Mail.
În urma cercet