Anul 2011 va fi cu siguranţă un an cu pierderi pentru băncile din România, a declarat, sâmbătă, la Sinaia, directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteză.
“2011 categoric va fi un an cu pierderi pentru sistem. E şi cea mai mare neperformanţă înregistrată în ultimii doi ani de zile. Provizioanele pe care le-au făcut băncile au fost destul de mari şi au acoperit în unele situaţii profitul operaţional pe care l-au obţinut. Aceste provizioane vor creşte în perioada următoare”, a spus reprezentantul BNR, lăsând să se înţeleagă că va creşte gradul de nerambursare a creditelor.
Potrivit datelor prezentate de Cinteză, la sfârşitul primelor nouă luni din acest an, sistemul bancar românesc înregistra o pierdere agregată de 766,4 de milioane lei, iar la sfârşitul lunii octombrie, pierderea s-a adâncit la 987,5 milioane lei.
De asemenea, Cinteză a explicat că e posibil ca finele anului 2012 să fie cu profit, însă mic, anticipările pentru anul viitor fiind 'destul de favorabile'.
De asemenea, Nicolae Cinteză a nominalizat o serie de măsuri ce vor putea fi luate dacă o bancă din România va avea probleme din cauza băncii-mamă.
Astfel, conform proiectului care va modifica Ordonanţa 99, în cazul falimentului unei bănci-mamă se vor putea aplica trei măsuri, respectiv vânzarea de active cu asumare de pasive, intervenţia Fondului de Garantare în caz de acţionar şi înfiinţarea bridge-bank-ului.
“Introducerea măsurilor de stabilizare a avut un scop şi acesta a fost acela de a asigura credibilitatea sistemului, deci personal cred că orice măsură pe care am aproba-o, în eventualitatea apariţiei unei probleme ar asigura toţi creditorii băncii, şi nu numai creditorii garantaţi”, a afirmat Cinteză.
Nicolae Cinteză a participat, sâmbătă, la seminarul financiar-bancar EU-COFILE organizat de către BNR, Alpha Bank şi Asociaţia Română