Banca Naţionlă a României le va recomanda băncilor să relaxeze condiţiile de restructurare a creditelor pentru clienţii care au probleme, dar reuşesc să achite măcar parţial ratele. Declaraţia a fost făcută directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.
Băncile trebuie să înţeleagă că principalul lor activ sunt clienţii a subliniat directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză. În acest condiţii BNR va recomanda băncilor să restructureze creditele măcar pentru clienţii care reuşesc să achite măcar parţial ratele.
225.000 de credite cu restanţă
Cinteză susţine că numărul creditelor la care se înregistrează restanţe a ajuns la 225.000. „La creditele deja existente, deja cu probleme, se adaugă noi credite. Ponderea creditelor afectate de restanţă în total credite este de 24%", a adăugat directorul BNR.
Soldul creditelor acordate firmelor şi populaţiei era la finele lunii octombrie de 221 miliarde de lei (51 miliarde de euro).
Unele bănci şi-au omorât clienţii
„Am avut o discuţie cu domnul Gheţea (Radu Gheţea - preşedintele ARB) legat de situaţiile în care se restructurează un credit, pentru că unele bănci, modul în care au făcut acest lucru, au omorât clienţii sau erau pe punctul să-i omoare şi au înţeles că este mai bine să recuperezi ceva decât să iei în portofoliu clădiri şi terenuri pe care să nu poţi să le vinzi", a spus Cinteză.
30% din clienţii restructuraţi au devenit rău-platnici
Cinteză a subliniat însă că în cazul în care un client nu dovedeşte că are capacitate de plată, atunci creditul nu trebuie restructurat, dovadă fiind faptul că din numărul total de clienţi restructuraţi 30-40% au redevenit rău-platnici.
Băncile au pierderi din cauza creditelor neperformante
Cinteză apreciază că Sistemul bancar va înregistra pierderi şi în acest an din cauza acumulării de credite neperfo