Pentru a combate delincvenţa românească din Franţa - "tot mai agresivă şi tânără", aşa cum spune ministrul francez de interne Claude Guéant - cooperarea poliţienească dintre Paris şi Bucureşti s-a amplificat în ultimul an de zile. Celor 16 ofiţeri de legătură deja prezenţi în Hexagon li s-au alăturat zilele trecute alţi 25 de poliţişti veniţi din România. Misiunea lor, până pe 15 ianuarie, este să patruleze alături de colegii francezi pe străzile Parisului, în uniformă, neînarmaţi, pentru a-i identifica pe presupuşii hoţi români.
Vasile Damian a stat de vorbă cu comisarul divizionar Gilles Beretti, membru al unităţii de combatere a delincvenţei itinerante şi coordonator al colaborării cu poliţiştii români detaşaţi la Paris. Pentru început, l-a rugat să facă un bilanţ al prezenţei în capitala Franţei a celor opt ofiţeri de legătură:
Gilles Beretti: Am avut ocazia să apreciez această colaborare de mai bine de un an de zile, întrucât cel care stă cel mai de demult cu mine aici, inspectorul Marius Amihălăchioaiei, a sosit în urmă cu 14 luni. Ceilalţi au venit în luna mai, avem deci o vechime în colaborare deja de 6-7 luni. Lucrăm foarte bine împreună, am văzut poliţişti români foarte motivaţi, foarte curioşi şi care se străduieşte să ne ajute cât se poate pentru a face faţă acestei probleme a furturilor din Paris. Rezultatele sunt încurajatoare, întrucât colegii români au reuşit să identifice cel puţin 120 de hoţi de buzunare minori specializaţi şi în furturi de telefoane mobile sau din faţa bancomatelor.
Un furt în sine nu e mare lucru, dar când e vorba de zeci, de sute sau de o mie de furturi, prejudiciul devine uriaş, pentru turişti, oameni în vârstă sau simpli trecători. Aceşti copii, care au între 10 şi 18 ani, sistematic ne dau identităţi false, vârste pe care nu le mai au de ani de zile pentru a evita orice urmărire judiciară. Mare parte di