STUDIU URBAN. Marian Ursan are 32 de ani şi de 15 lucrează cu grupurile vulnerabile din Bucureşti. Ştie ca în palmă unde se ascund consumatorii de droguri, dar şi pe unde lucrează prostituatele, pe categorii. Sursa: REUTERS
1 /.
În 1999, în septembrie, Marian Ursan intra ca lucrător social într-un proiect – pilot al Asociaţiei Române Anti Sida (ARAS), care avea ca scop protejarea "grupurilor vulnerabile" din Bucureşti. În 15 ani, a făcut atâta muncă de teren, de-a ajuns să cunoască dintr-o privire o prostituată sau un consumator de droguri.
Este lector asociat la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, iar de ceva vreme lucrează la teza lui de doctorat: un studiu etnografic - urban despre consumatori de droguri şi prostituţie în Centrul Vechi al Capitalei.
Rucsacul de prezervative
În ’99, UNAIDS începuse, în România, o cercetare despre prostituţia de stradă, pentru că la noi nu se făcuse nimic, deşi multe românce începuseră se câştige bani din serviciile sexuale. Recomandările UNAIDS în urma studiului sunau cam aşa: înfiinţarea unui program de teren prin care fetele să aibă acces la asistenţă medicală primară, să le fie distribuite gratuit prezervative şi să fie consiliate. Marian s-a băgat imediat în program. Abia împlinise 19 ani când, într-o seară, a luat la pas străzile din Bucureşti, cu un rucsac de prezervative în spate.
Documentarea: emisiuni cu infractori
Spune însă că înainte s-a informat despre fenomenul prostituţiei din Capitală: "M-am uitat la emisiuni cu infractori, cu prostituate, ba chiar citeam ştirile din «Evenimentul zilei» legate de acest subiect. Am scris pe-o foaie zonele roşii şi-am plecat". A ajuns pe-o stradă cunoscută, unde în dreptul fiecărei case iese unul să te întrebe dacă vrei o fetiţă. "M-am îndreptat către primul grup de oameni. La poartă erau nişte «combinat