Este evident ca Romania nu are bani de dat FMI-ului, la fel de cert cum Basescu Traian mai ca nu plangea, acum catva timp, dupa posibila intrerupere a finantarii economiei romanesti de catre bancile austriece.
Domnul presedinte arata ca se teme de scenariul in care statul va fi vaduvit de sprijinul financiar al bancilor austriece cu filiale in Romania.
"Bancile austriece au facut profituri uriase din 2000 pana in 2009 si nu pot veni acum sa spuna ca nu mai continua finantarea economiei romanesti. Sa apeleze mecanismele de finantare puse la dispozitie de UE si sa continue finantarea statului roman, a companiilor si a persoanelor fizice din Romania", spunea Traian Basescu pe la sfarsitul lunii noiembrie, suparat ca Banca Centrala a Austriei solicita oprirea finantarii bancilor austriece din afara zonei euro.
Nu conta pentru presedinte ca Romania si ai sai ministri nu au reusit sa atraga decat un insignifiant trei la suta din fondurile europene puse la dispozitie, important era sa arate tarii ca el e cocosul numarul 1 al neamului.
Pe de alta parte, nimeni nu a inteles de ce trebuia sa vorbeasca Traian Basescu despre un asemenea subiect, cand Romania are si ministru de Finante si premier. Acestia erau insa ocupati cu altceva, cu strangerea de fonduri pentru buget.
Nu exista zi in care sa nu aflam ca statul atrage imprumuturi masive din sistemul bancar romanesc. Nu exista cifre clare, care sa indice o suma totala a imprumuturilor statului de pe piata bancara romaneasca, dar nu o data am auzit voci din mediul privat plangandu-se de lacomia bugetului national care nu ezita sa se infrupte din resursele financiare existente pe piata.
Evident ca bancile prefera sa acorde credite unui partener precum statul, in defavoarea unui anume intreprinzator care doreste sa planteze flori, de exemplu.
Dupa