Cine crede că România are numai prieteni, iar străinii ne primesc cu pâine şi sare, cad pe spate de plăcere când ne văd, se înşeală amarnic.
Fiecare stat, ca o familie mai mare, are interesele sale, propriile sale strategii, care de cele mai mlte ori nu coincid cu cele ale noastre.
La începutul săptâmânii am fost informat că un jurnalist din Berlin, John Goetz, îşi face de lucru prin România. Tipul destul de ciudat, ca să nu folosesc cuvinte mai tari. John Goetz, după cum mărturiseşte Romulus Rusan, "din anturajul revistei Konkret, apropiată grupării Baader- Meinhoff, organizaţie teroristă de stânga", a scris, în 1995, că la Sighet sunt mascaţi ca victime ale comunismului fascişti şi antisemiţi notorii, care au deportat evrei în Transnistria. Gentil nevoie mare, s-a dus şi la directorul Fundaţiei Hanns Seidel, pentru a opri cercetarea crimelor comuniste sub motiv de "neofascism". Dar şi la Fundaţia Simon Wiesenthal şi a împroşcat cu noroi pe toată lumea la ARD, canalul I al televiziunii germane. Această mică întâmplare mi-a creionat activitatea acestui ziarist-pistolar şi mi-a dat certitudinea că vine în România să mai facă o potlogărie. Când am aflat subiectul interesului jurnalistic, m-am lămuit definitiv. Johny ăsta al nostru vrea să demonstreze că aici au existat închisori CIA. A luat interviuri Noricăi Nicolai, lui Meleşcanu şi altor parlamentari, doar, doar o ieşi ceva. Miza sa era susupectă, ca să folosesc un teren de detectiv încă din start. Dacă faci legătura că ţările acuzate de a fi autorizat astfel de locuri de detenţie secrete sunt Polonia, Lituania şi România, totul se leagă. Toate cele trei state sunt proamericane până în măduva oaselor, lucru care îi deranjează teribil pe europenii coagulaţi tot mai mult împotriva Unchiului Sam. Pentru unii, generoasa construcţie a UE nu poate fi decât antiamericană şi fac politică după principiul pă