Muzeul din Speyer, Germania, are printre exponate o sticlă de vin datând din anul 350, rămasă sigilată din vremea romanilor.
Recipientul, rămas intact vreme de 1.650 de ani, conţine un lichid alb. Vinul, despre care cercetătorii cred că provine din recolta locală, a fost descoperit abia în 1867, în sarcofagul unui nobil roman local. Sticla a intrat în colecţia muzeului de istorie acum peste o sută de ani.
Curatorul departamentului de vinuri al muzeului, Ludger Tekampe, se teme că lichidul s-ar putea să îşi piardă proprietăţile fizico-chimice dacă va fi desfăcut sigiliul de ceară: "Nu ştim dacă va rezista sau nu contactului cu aerul", a spus expertul, citat de Daily Mail.
"Este încă lichid şi, deşi unii cred că ar trebui supus analizelor, nu ştiu dacă este o idee bună. Am ţinut sticla în mână în două rânduri, în timpul renovărilor, şi am avut o senzaţie imposibil de descris", a mai spus Tekampe.
Profesorul Monika Christmann este de părere că "vinul nu a fost afectat microbiologic, dar cu siguranţă nu va delecta bolta palatină a celui care îl va gusta". Sigiliul de ceară şi uleiul de măsline turnat deasupra vinului l-au păstrat în stare lichidă timp de peste un mileniu şi jumătate.