Investitorul Simon Black scrie, într-un editorial pentru Business Insider, că, de câteva zeci de ani, Partidul Comunist din China are un "contract" cu cetăţenii chinezi, prin care le promite acestora creştere economică şi îmbunătăţirea calităţii vieţii, dacă ei "fac ceea ce li se spune, nu se opun, muncesc din greu, pun bani deoparte şi ignoră corupţia evidentă".
Black susţine că aproape toţi chinezii au profitat de pe urma acestui sistem, însă acum acesta începe să scârţâie. "PIB-ul începe să scadă, piaţa imobiliară se prăbuşeşte, iar inflaţia creşte", susţine investitorul.
Black, care a fost în China anul acesta pentru a se documenta, scrie că acolo se construiesc apartamente, clădiri de birouri şi alte elemente de infrastructură "la o scară inimaginabilă". Conform investitorului, în fiecare an începând din 2005, peste 50% din PIB-ul Chinei constă în cheltuieli legate de construcţii. "Cred că se va încheia rău pentru China", susţine Black.
Totuşi, chinezii nu cumpără case doar în ţara lor, ci şi peste hotare. Black susţine că, în ultimii ani, afaceriştii chinezi au cumpărat aproape toate apartamentele noi din Sydney sau Melbourne, investind între 2 şi 3 miliarde de dolari pe an. Iar mulţi dintre bogătaşii Chinei îşi trimit copiii la studii în Australia. "Vor să aibă opţiuni atunci când economia Chinei şi sistemul politic vor începe să aibă probleme. Iar acest moment se apropie cu paşi repezi", susţine Black.
El are şi o explicaţie pentru afirmaţia sa: "Un indicator alarmant pentru China este faptul că yuanul atinge, de şapte zile încontinuu, cea mai joasă valoare a sa". Acest lucru sugerează că mai mulţi bani ies din China decât intră, prin comerţul internaţional.
"Rata de schimb poate fi un simplu indicator, dar este un barometru extraordinar pentru ceea ce se întâmplă: China nu va fi salvatorul economiei globale, ci mai degrabă o alt